UDZIAŁ W KAMPANII EFSA – „WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ”
W październiku i listopadzie uczniowie naszej szkoły na zaproszenie pracownika ds. Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Głogowie wzięli udział w kampanii EFSA.
Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz zachęcenie konsumentów do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Zagadnienia tegorocznej edycji to:
- Suplementy diety
- Higiena żywności (w tym tematyka chorób przenoszonych drogą pokarmową)
- Znakowanie żywności ( z uwzględnieniem alergenów)
W szkole przeprowadzony został cykl zajęć obejmujący podstawowe zagadnienia akcji:
– w każdej klasie odbyły się lekcje dotyczące suplementów diety i ich wpływu na organizm człowieka oraz higieny żywności ( z wykorzystaniem prezentacji i filmów)
– zajęcia z panią pielęgniarką na temat chorób przenoszonych drogą pokarmową
– warsztaty dotyczące znakowania żywności, konserwantów i alergenów
Podsumowaniem działań był quiz przeprowadzony na platformie Quizziz.